Τουρισμός: «Λιακάδα» εν μέσω οικονομικής βαρυχειμωνιάς φέρνουν οι προβλέψεις

Την ώρα που τα «μαύρα σύννεφα» πάνω από την ελληνική οικονομία έχουν πυκνώσει, ένα άνοιγμα με «ηλιοφάνεια» διαφαίνεται στον ορίζοντα και αυτό δεν είναι άλλο από τον τουρισμό, που αποτελεί το ισχυρό ατού, αλλά και την «αχίλλειο πτέρνα» για την χώρα.

Οι πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν με την έναρξη της σαιζόν είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικές, αφού η πλειονότητα των ταξιδιωτών δείχνουν να αψηφούν τα προβλήματα της οικονομίας, την ακρίβεια και το ενδεχόμενο ύφεσης, αλλά και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα που έχει ξεσπάσει μετά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και το μόνο που θέλουν είναι να ταξιδέψουν σαν μην υπάρχει αύριο.

Παράγοντες του κλάδου θεωρούν ότι η εξέλιξη αυτή είναι εν πολλοίς αναμενόμενη, αφού μέσα στα τελευταία δύο χρόνια έχουν ανατραπεί πολλά πράγματα που μέχρι πριν θεωρούταν αδιαπραγμάτευτα, όπως η ελεύθερη κίνηση των πολιτών, αλλά και ο τρόπος εργασίας.

Εκρηξη κρατήσεων μετά την παγωμάρα

Ετσι, λοιπόν, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία υπήρξε μία πραγματική παγωμάρα στις κρατήσεις. Ισως, αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς, αυτό συνέβη διότι ουδείς περίμενε ότι θα ξεσπάσει μία τέτοια εμπόλεμη σύρραξη στην Ευρώπη. Οταν όμως οι πολίτες συνειδητοποίησαν ότι η κατάσταση είναι υπό σχετικό έλεγχο, ξεκίνησαν και πάλι τους σχεδιασμούς τους για το καλοκαίρι.

Ηδη στην Ελλάδα βρίσκονται πολλοί περισσότεροι τουρίστες από ό,τι άλλες χρονιές τέτοια εποχή. Οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς διίστανται για το τελικό αποτέλεσμα του καλοκαιριού.

Αλλοι αναφέρουν ότι θα υπερβούμε τις επιδόσεις του 2019 και άλλοι ότι θα κινηθούμε στο 80% αυτών, όπως άλλωστε προβλέπεται και στον προϋπολογισμό. Οπως και να έχει, και στην μία και στην άλλη περίπτωση η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι και τα έσοδα θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα.

Η προοπτική αυτή, μάλιστα, δημιουργεί προσδοκίες στο κυβερνητικό επιτελείο ότι θα μπορέσει να βρει και νέο δημοσιονομικό χώρο, ώστε σε μία προεκλογική αλλά και εξαιρετικά δύσκολη για τους πολίτες περίοδο, να μπορέσει να κάνει και νέες παρεμβάσεις, προκειμένου να διευκολύνει την κατάσταση και την ζωή των περισσοτέρων εξ αυτών.

Β. Κικίλιας: Στόχος η επιμήκυνση της περιόδου

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, παρά την πανδημία που είναι ακόμα εδώ, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο που μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης, η υλοποίηση του σχεδίου για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και οι ενέργειες που έγιναν για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με door to door στρατηγική προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί από την παγκόσμια κρίση, έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν καρπούς.

«Περιμένουμε να κάνουμε μία σεζόν που θα βοηθήσει τη μέση ελληνική οικογένεια, την οικογενειακή τουριστική επιχείρηση, τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα, στο εμπόριο, στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες που εξαρτώνται από το τουριστικό μας προϊόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας, δηλώνοντας, ωστόσο, ότι «ταμείο θα κάνουμε στο τέλος του 2022».

imerisia.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: