Περισσότερο από έναν αιώνα τουριστικής ιστορίας μετράει η Μύκονος. Το νησί των Κυκλάδων που μαγνήτισε τα βλέμματα απλών ανθρώπων, επωνύμων, περιηγητών και σημαντικών προσωπικοτήτων έχει καταγράψει πολλές λαμπρές στιγμές στην ιστορία του, αλλά έχει ξεσηκώσει κατά καιρούς και θύελλα αντιδράσεων ως προς τους νεωτερισμούς του. Πάραυτα εξακολουθεί να προσαρμόζεται στην εποχή του και αυτό είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του.
Παρά τους κατά καιρούς επικριτές της, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιτυχημένη πορεία και την διαχρονικότητα της Μυκόνου, καθώς εξακολουθεί να διατηρεί το επιτυχημένο μοντέλο που την έκανε διάσημη ανά τον κόσμο.
Η μικρή της έκταση ουδέποτε στάθηκε μειονέκτημα για τη Μύκονο αφού ο θεός την ευλόγησε με μια υπέροχη φύση στο στερεό και υγρό στοιχείο και οι εμπνευσμένοι άνθρωποί της ως αξεπέραστοι περίτεχνοι “αρχιτέκτονες”, χρησιμοποίησαν τα μέσα της εποχής, την φαντασία και την δημιουργικότητά τους προσδίδοντάς της μια διαχρονική ταυτότητα, έναν οικισμό που υμνήθηκε από ποιητές, ενέπνευσε ζωγράφους και ανθρώπους του πνεύματος και μάγεψε πλήθη επωνύμων και μη επισκεπτών. Η Μύκονος από τα τέλη του 19ου αι. μαγνήτισε τα βλέμματα και άρχισε να ξεχωρίζει τόσο για τον ιστορικό πλούτο της αρχαίας Δήλου, όσο και για το απαράμιλλο κάλλος της.
Από πολύ παλιά η ιδιαίτερη ενέργεια της, η ομορφιά και η αίγλη της Μυκόνου έκαναν περιοδικά και εφημερίδες της εποχής να την εξυμνούν και να την προσομοιάζουν με upper class προορισμούς ανά την υφήλιο.
Ίσως το πρώτο προσωνύμιο της Μυκόνου να είναι αυτό που της δόθηκε το 1934 από κοσμικούς της εποχής αποκαλώντας την το “Ντωβίλ* του Αιγαίου”, όπως διαβάζουμε στα «Μυκονιάτικα Χρονικά».
Η δημοφιλία της ήταν τέτοια που οι κύκλοι των Αθηνών «επέπληταν» ως έναν βαθμό εκείνους που δεν την επισκέπτονταν καθώς αποτελούσε το must νησί για τους κοσμικούς κύκλους “Δεν πήγατε στη Μύκονο; Σοβαρά; Μα καλά! Πως θα κυκλοφορείτε το χειμώνα! Το καλό που σας θέλω! Μπείτε σε ένα βαπόρι και δώστε του για κει! Καθώς βλέπετε είναι όλος ο καλός ο κόσμος” διαβάζουμε σε εφημερίδα του 1934.
Φωτογραφία εποχής από το βιβλίο “Η Μύκονος και η Δήλος στην αυγή του 20ου αιώνα
Παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα της στήλης:
“Δεν πήγατε στη Μύκονο; Σοβαρά; Μα καλά! Πως θα κυκλοφορείτε το χειμώνα!
Το καλό που σας θέλω! Μπείτε σε ένα βαπόρι και δώστε του για κει! Καθώς βλέπετε είναι όλος ο καλός ο κόσμος”
Αυτά τα ακούει κανείς σε όλους τους τόνους της φωνής κι απ’ τα πιο διαφορετικά στόματα. Χειλάκια περασμένα με ανάλαφρη κραγιονιά ρουζ, φωνούλες λεπτές, προκλητικά υπονοούμενα: “Θα περάσετε τόσο καλά…”, έχουν αναλάβει τη διαφήμιση της Μυκόνου και τα καταφέρνουν περίφημα!
Μα και δυσκίνητοι όγκοι που ιδρωκοπούν στο φοβερόν “Κλεινόν” καμίνιον, βρίσκουν παρηγοριά στον λολοβοριά που τους δροσίζει και προπαγανδίζουν για το νησάκι μας με θέρμη.
Κι έτσι λοιπόν σήμερα η Μύκονος κατέχει επαξίως άλλωστε, τα σκήπτρα των κοσμικών λουτροπόλεων και δεν είναι καθόλου υπερβολικός ο τίτλος που της έδωσε η Αθηναϊκή “Πρωϊα”, μια και συγκεντρώθηκε εκεί “τουτ νομπλές”. Απεκλήθη λοιπόν “Ντωβίλ* του Αιγαίου”.
Όσο για το πως ήταν τότε η κοσμική ζωή στο νησί, η περιγραφή που ακολουθεί είναι αποκαλυπτική:
“Φυσικό είναι και η κοσμική κίνηση να είναι ζωηροτάτη και να βλέπει κανείς συγκεντρώσεις, που ενθυμίζουν τα σαλόνια καλιμαρμάρων μεγάρων της λεωφόρου Κηφισίας, εν πλήρη απαρτία.
Ο τόνος αυτής της κινήσεως έφτασε στο ζενίθ την περασμένη εβδομάδα, με τον κατάπλου στο πολυτάραχο λιμανάκι, τόσων γιοτ, κοττέρων και του αντιτορπιλικού “Θύελλα”.
Εδόθησαν μαστίχες, γεύματα, δεξιώσεις, στα πλωτά παλατάκια, ανταπεδόθησαν σε “σαλόνια” και σε εξοχικά γραφικά σπιτάκια, όπως στο “Χαλίκι” και ο κόσμος των ματαιοτήτων, απήλαυσε για τα καλά τις δόξες, που όσο κι αν είναι εφήμερες, δεν παύουν να τον συγκινούν.”
Παρατηρούμε ότι οι ομοιότητες του χθες και του σήμερα είναι εμφανείς. Οι εποχές άλλαξαν, όπως και οι συνθήκες σε παγκόσμια κλίμακα. Άλλωστε έχει περάσει και σχεδόν ένας αιώνας από τότε. Ο τουρισμός επεκτάθηκε, ο ανταγωνισμός αυξήθηκε. Όμως η Μύκονος κατάφερε με ευελιξία και προσαρμόστηκε σε κάθε μία από αυτές και εξακολουθεί να κρατά τα σκήπτρα της κοσμοπολίτισσας του Αιγαίου και ενός από τα δημοφιλέστερα νησιά με τεράστια αναγνωρισιμότητα πλέον σε παγκόσμια κλίμακα. Κάτι που μόνο τυχαία δεν χτίστηκε και που οφείλει να διαφυλάξει και να επεκτείνει καθώς εισέρχεται σε μία ακόμη μεταβατική περίοδο που αφορά πλέον τον παγκόσμιο τουρισμό, αλλά και την ιστορική της ταυτότητα.
*Το Ντωβίλ είναι γαλλική κοινότητα στην περιοχή της Νορμανδίας. Από τον 19ο αιώνα, η πόλη της Ντωβίλ είναι ένα μοντέρνο θέρετρο διακοπών για τη διεθνή ανώτερη τάξη. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα περιλαμβάνουν το λιμάνι, την πίστα αγώνων, τις μαρίνες, το συνεδριακό κέντρο, τις βίλες, το Grand Casino και τα πολυτελή ξενοδοχεία.
Φωτογραφία εξωφύλλου “Μυκονιάτικα Χρονικά”
Ελένη Κοντιζά
Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr
Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube
Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com
Διαβάστε ακόμη:
- MyCoast: Αυτοψίες σε Μύκονο, Πάρο, Θήρα, Νάξο, Τήνο και Άνδρο – Πως κυμάνθηκαν οι καταγγελίες
- Ο πιο στενός συνεργάτης του Τραμπ θα εορτάσει “τη νίκη του” με ένα μεγάλο πάρτι στην Μύκονο: Τον ενδιαφέρει η συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα ενέργειας…
- Golden Visa: Η ένταση στη Μέση Ανατολή φέρνει «εισβολή» επενδυτών από Λίβανο και Ιράν
- Elite League: Η Μύκονος πήρε τη ντερμπάρα με τον Ηρακλή!
- Θυρανοίξια Ιερού Ναού του Οσιομάρτυρος Εφραίμ στη Μύκονο