Βρούτσης για περιοχές Natura: “Δε θα επιτρέψουμε ακραίες αντιλήψεις και απομάκρυνση της ανθρώπινης παρουσίας”

Ο κ. Γιάννης Βρούτσης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Για την δικαιολογημένη αναστάτωση που προκλήθηκε στους κατοίκους των νησιών μας, σχετικά με την αιφνιδιαστική παρουσίαση των μελετών που αφορούν τις περιοχές NATURA 2000 ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Αμυράς με διαβεβαίωσε, ότι οι μελέτες που παρουσιάστηκαν δεν αποτελούν οριστικές αποφάσεις, αλλά απλά σχέδια των μελετητώνΟι τελικές αποφάσεις, θα ληφθούν από την κυβέρνηση και μόνο!

Ωστόσο, μέχρι να συμβεί αυτό βασική προϋπόθεση είναι να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμικούς εκπροσώπους τους (Δήμοι, Κυνηγητικοί Σύλλογοι, Πρωτογενής Τομέας κλπ).

Επιπλέον, οι μελέτες, δεν πρέπει να είναι πρόχειρες, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς να έχει δοθεί ο εύλογος χρόνος για διαβούλευση και κυρίως χωρίς να έχει γίνει αυτοψία από τους μελετητές. Επίσης, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι τοπικοί φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους εγγράφως και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στους μελετητές.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες ακραίες αντιλήψεις που αποτυπώνονται σε μελέτες και οδηγούν στον αφανισμό του Πρωτογενούς Τομέα και στην πλήρη απομάκρυνση του ανθρώπου από τις συγκεκριμένες περιοχές, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές καθώς θα οδηγήσουν σε αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Ο Πρωτογενής Τομέας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα νησιά μας εδώ και δεκαετίες και αποτελεί σημαντικό μέρος της ταυτότητά τους. Όπως επίσης και η δυνατότητα των ανθρώπων εκείνων που ασχολούνται με το κυνήγι, δεν πρέπει να διακοπεί σε καμία περίπτωση.

Άλλωστε, στο πέρασμα των αιώνων, έχει αποδειχθεί ότι οι Γεωργοί, οι Κτηνοτρόφοι, οι Μελισσοκόμοι και οι Κυνηγοί αποτέλεσαν ασπίδα προστασίας για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο των νησιών μας». 


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: