«Χαμηλά την μπάλα» κρατάει η κυβέρνηση ενόψει ΔΕΘ – Επίδομα σε συνταξιούχους, επιταγή ακρίβειας και market pass

Η εντατικοποίηση της προετοιμασίας του Μεγάρου Μαξίμου για την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο το καλάθι των παροχών- που φέτος προδιαγράφεται συγκρατημένο καθώς έχει ήδη νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ συνολικού ύψους 4,4 δισ.- αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα για την επίτευξη των κεντρικών στόχων που έχουν τεθεί σε ορίζοντα τετραετίας.

Οι προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής που θα αναπτύξει ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στα εγκαίνια της Έκθεσης, δεν θα περιορίζονται στα μέτρα στήριξης απέναντι στην ακρίβεια στα τρόφιμα και στην αξιοποίηση κάθε πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για την ενίσχυση των πιο αδύναμων, αλλά αναμένεται να αφορούν και στην περιγραφή των μεγάλων στόχων της δεύτερης κυβερνητικής θητείας.

Η οικονομική μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα προβληθεί από τον πρωθυπουργό θα έχει ως βασική επιδίωξη την επίτευξη μέσου ρυθμού ανάπτυξης 3% , την αύξηση των επενδύσεων κατά 70% έως το 2027 και των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το τέλος της τετραετίας.

Ταυτόχρονα, θα αποσκοπεί στην μείωση του δημόσιου χρέους στο 140% του ΑΕΠ το 2027, στην υποχώρηση της ανεργίας κάτω από 10% το 2025 και από 8% στο τέλος της τετραετίας και φυσικά στην δημιουργία προϋποθέσεων για υλοποίηση της κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης για αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία, από 1.170 σε 1.500 ευρώ.

Κομβικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων που τίθενται στην οικονομία είναι και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που αναμένεται να αποτελεί μείζονα προτεραιότητα και στο σχέδιο που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, ενώ αναμένεται και σχετικό νομοσχέδιο μέσα στο φθινόπωρο.

Μείζονα προτεραιότητα συνιστά και η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας ως το τέλος του 2023 ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού για το κράτος, για τις επιχειρήσεις και για τους ιδιώτες, αλλά και να δοθεί ώθηση στις επενδύσεις.

Σημαντικές ημερομηνίες σε αυτή τη κατεύθυνση είναι η 8η και η 15η Σεπτεμβρίου που θα γνωστοποιηθούν οι δύο πρώτες εκθέσεις αναγνωρισμένων από την ΕΚΤ διεθνών οίκων, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη αξιολογήσεις ως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Η βαρύτητα των εν λόγω αξιολογήσεων στην προσπάθεια για την επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί από μόνη της ως φρένο σε υπέρμετρες προσδοκίες για πακέτο νέων παροχών στην ΔΕΘ. Και δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε χθες να μετριάσει το κλίμα παροχολογίας που πήγε να δημιουργηθεί μετά την δημοσιοποίηση των στοιχείων που δείχνουν υπέρβαση φορολογικών εσόδων κατά 2,34 δις ευρώ για το πρώτο επτάμηνο ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για υπέρβαση ταμειακή και όχι δημοσιονομική.

Με δεδομένη πάντως την συνεχιζόμενη ακρίβεια στα τρόφιμα, η επέκταση του market pass και πέραν του Οκτωβρίου θεωρείται βέβαιη, όπως και η νέα ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά καθώς πρόκειται για δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης έχει προαναγγείλει κατά την συνάντησή του με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πολύ συγκεκριμένες εξαγγελίες στην ΔΕΘ και για την συνέχιση της ενίσχυσης στην ηλεκτρική ενέργεια για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης το αυξημένο επίδομα θέρμανσης και εφόσον συνεχιστεί η θετική πορεία των εσόδων, και μία νέα επιταγή ακρίβειας στους πιο ευάλωτους.

Εκκρεμούν επίσης από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ η μεσοσταθμική μείωση 25% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2025, η μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμη μονάδα και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μέχρι το 2027.

Τα αυξημένα έσοδα προέρχονται ως γνωστόν και από τον τουρισμό, για τον οποίο ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει μία πολιτική που θα στοχεύει όχι απλά στην διατήρησης της υφιστάμενης θετικής πορείας, αλλά σε δωδεκάμηνη τουριστική περίοδο με ετήσια έσοδα στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο επίκεντρο της μεταρρυθμιστικής ατζέντας θα βρίσκεται τέλος και η πράσινη μετάβαση με επιδίωξη ενός πρωταγωνιστικού ρόλου Ελλάδας και με κεντρικό στόχο το 80% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται μέσα σε 6 χρόνια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

dnews.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: