Ξεπέρασαν τις 2.500 οι καταγγελίες στην Εφορία από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου

Περισσότερες από 2.500 ήταν συνολικά οι καταγγελίες που έφθασαν στα κεντρικά της ΑΑΔΕ από κατοίκους του Νοτίου Αιγαίου, στις δύο πλατφόρμες που υπάρχουν (e-appodixi) και «Καταγγελίες Πολιτών» αντίστοιχα.

Οι καταγγελίες, σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Ροδιακή», αφορούν περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων στην εμπορική αγορά, αλλά πολύ περισσότερες ήταν οι καταγγελίες εκείνες που αφορούσαν περιπτώσεις για φοροδιαφυγή, μέσω ενοικίων, επιχειρήσεων κ.λπ. Οι περισσότερες από τις καταγγελίες αυτές ήταν ανώνυμες

Συνολικά σε όλη τη χώρα, το σύνολο των καταγγελιών που έγιναν στο ίδιο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι ξεπέρασε τις 153.000, αριθμός που αναλογικά κατατάσσει την περιοχή των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων σε χαμηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ η «Ναυτεμπορική», η ανακοίνωση για μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ σε όσους φορολογουμένους εντοπίσουν πλαστές αποδείξεις μέσω της εφαρμογής φαίνεται ότι λειτούργησε θετικά με αποτέλεσμα ήδη να έχουν υποβληθεί 153.380 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 69.046 είναι επώνυμες και οι 84.334 είναι ανώνυμες.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που έρχονται από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «Καταγγελίες Πολιτών», μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για φοροδιαφυγή, είναι χαρακτηριστικό, ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε ολόκληρη τη χώρα, 5.559 περιπτώσεις καταγγελιών εκ των οποίων οι 922 είναι επώνυμες και οι 4.637 ανώνυμες.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν μη έκδοση αποδείξεων, πλαστές αποδείξεις, διαφθορά και άλλες φορολογικές παραβάσεις, τις οποίες ελέγχει με τη σειρά της η ΑΑΔΕ μετά από αξιολόγηση του περιεχομένου και της σοβαρότητας των υποθέσεων.

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να καταγγείλουν επιχειρήσεις και ιστοσελίδες που δεν τηρούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις αλλά και διακίνηση μαύρου χρήματος ή απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων.

Οι καταγγελίες θα πρέπει να είναι λεπτομερείς δηλαδή να περιγράφουν το γεγονός, την επιχείρηση, τον τρόπο πληρωμής, τον τρόπο διακίνησης των προϊόντων ή στην περίπτωση παραβίασης καθήκοντος από Εφορία θα πρέπει να φωτογραφίζουν τον τόπο και τον τρόπο της παράβασης.

Οι καταγγελίες-πληροφορίες που υποβάλλονται στην πλατφόρμα διοχετεύονται συστημικά και αυτοματοποιημένα ανάλογα με το αντικείμενο και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες δομές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω της εφαρμογής “e-appodixi» ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να σκανάρει κάθε απόδειξη που έχει εκδοθεί με QR code.

Εφόσον διαπιστώσει μη-διαβίβαση ή απόκλιση στα στοιχεία της απόδειξης, έχει τη δυνατότητα να την αποστείλει στην ΑΑΔΕ.

Το μέτρο έχει διευκολύνει τις Ελεγκτικές Αρχές στον εντοπισμό δεκάδων περιπτώσεων έκδοσης εικονικών ή μη έκδοσης αποδείξεων.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέσω της εφαρμογής “e-appodixi” εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι οποίες ανέγραφαν άλλο ποσό στην απόδειξη και άλλο ποσό στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!