Ξοδεύουν περισσότερα φέτος οι τουρίστες

Και μπορεί ο συγκεκριμένος μήνας να μην είναι ενδεικτικός για τη διαμόρφωση των μεγεθών του κλάδου στο τέλος του έτους, ωστόσο, δίνει ένα πρώτο στίγμα για την πορεία της σεζόν και τις προθέσεις των τουριστών, με δεδομένο ότι η φετινή μέση δαπάνη ανά ταξίδι υπερβαίνει ακόμη και την αντίστοιχη μέση δαπάνη του Μαρτίου του 2019, όταν αυτή είχε διαμορφωθεί σε 405 ευρώ. Πέρυσι η μέση δαπάνη μη κατοίκων στη χώρα μας είχε διαμορφωθεί σε 394,5 ευρώ.

Βέβαια, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων τη φετινή σεζόν εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν οι πληθωριστικές πιέσεις, που εντείνονται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, και οι ανατιμήσεις βασικών αγαθών, που ενδέχεται να επηρεάσουν τους επόμενους μήνες τις δαπάνες των τουριστών.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία της  ΤτΕ  η μέση δαπάνη του Μαρτίου κατέγραψε άνοδο 17% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, με τους Αμερικανούς να κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τους Ευρωπαίους και να ανεβάζουν τον μέσο όσο των ταξιδιωτικών εισπράξεων, ξοδεύοντας περίπου 950 ευρώ ανά ταξίδι. Η προσέλκυση Αμερικανών αποτελεί, άλλωστε, φέτος ένα μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό, δεδομένου ότι πρόκειται για ταξιδιώτες υψηλής δαπάνης που θα τονώσουν σημαντικά τα τουριστικά έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη πτήση από τις ΗΠΑ προσγειώθηκε στην Ελλάδα στις 8 Μαρτίου.

Σημειωτέον ότι φέτος ο αριθμός των προγραμματισμένων πτήσεων από τις ΗΠΑ καταγράφει άνοδο 60% σε σχέση με το 2019, ποσοστό που «μαρτυρά» ότι η αμερικανική αγορά θα είναι μία από τις πρώτες για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και θα συνεισφέρει στην άνοδο της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι.

Σε επίπεδο α’ τριμήνου, η μέση δαπάνη ανήλθε σε 432,4 ευρώ από 391,9 ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2021, με την άνοδο να τοποθετείται στο 10,3%. Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε σε 379,6 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου ενόψει της περιόδου υψηλής ζήτησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), μόνο για τις πρώτες 12 ημέρες του Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί περίπου 1,5 εκατ. θέσεις, με τους Βρετανούς να παίρνουν κεφάλι έναντι των Γερμανών και να τερματίζουν πρώτοι. Οι Γερμανοί έπονται στη δεύτερη θέση, με τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Ολλανδούς να συμπληρώνουν την πεντάδα. Η αμερικανική αγορά παραμένει ψηλά ως προς τον αριθμό των προγραμματισμένων θέσεων, ο οποίος υπερβαίνει τις 15 χιλιάδες ανά εβδομάδα μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Η πλειονότητα των επισκεπτών κατευθύνεται, εκτός από την ελληνική πρωτεύουσα και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο Ηράκλειο, στη Ρόδο, στη Θεσσαλονίκη και στην Κέρκυρα, ενώ τη 10άδα των πιο δημοφιλών προορισμών συμπληρώνουν η Κως, τα Χανιά, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος και η Μύκονος.

Tης Ε. Οικονομάκη

skyrodos.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!