Κυκλάδες: Στα 4.091 ευρώ το τετραγωνικό – Η δεύτερη ακριβότερη περιοχή της Ελλάδας για αγορά κατοικίας

Στις υψηλότερες θέσεις της ελληνικής κτηματαγοράς εξακολουθούν να βρίσκονται οι Κυκλάδες, με τις τιμές πώλησης κατοικιών να παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Spitogatos για το τρίτο τρίμηνο του 2026, το κυκλαδικό σύμπλεγμα αποτελεί τη δεύτερη ακριβότερη περιοχή της χώρας για την αγορά κατοικίας, με τη μέση ζητούμενη τιμή να διαμορφώνεται στα 4.091 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τα στοιχεία αποτυπώνουν το υψηλό κόστος απόκτησης κατοικίας στα νησιά των Κυκλάδων, σε μια περίοδο κατά την οποία η άνοδος των τιμών στην ελληνική κτηματαγορά συνεχίζεται, αν και με σαφώς χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών SPI του Spitogatos, την πρώτη θέση πανελλαδικά καταλαμβάνουν τα Νότια Προάστια της Αθήνας, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης φτάνει τα 4.257 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ακολουθούν οι Κυκλάδες, με 4.091 ευρώ, ενώ στις ακριβότερες περιοχές της χώρας περιλαμβάνονται επίσης τα Βόρεια Προάστια, η Λευκάδα και τα Χανιά.

Υψηλές τιμές και στα ενοίκια των Κυκλάδων

Η εικόνα είναι εξίσου χαρακτηριστική και στην αγορά ενοικίασης κατοικιών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι Κυκλάδες συγκαταλέγονται στις περιοχές με τα υψηλότερα ζητούμενα ενοίκια στην Ελλάδα, καθώς η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 12,2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, στο ίδιο επίπεδο με τον Δήμο Αθηναίων.

Στην πρώτη θέση βρίσκονται και εδώ τα Νότια Προάστια της Αθήνας, με 13,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ενδεικτικά, με βάση τις μέσες ζητούμενες τιμές που καταγράφονται για τις Κυκλάδες, μια κατοικία 80 τετραγωνικών μέτρων αντιστοιχεί σε ζητούμενη τιμή αγοράς περίπου 327.000 ευρώ, ενώ για την ενοικίαση ενός αντίστοιχου ακινήτου το μηνιαίο κόστος υπολογίζεται περίπου στα 976 ευρώ.

Πρόκειται για ενδεικτικούς υπολογισμούς, καθώς οι πραγματικές τιμές διαφοροποιούνται σημαντικά ανάλογα με το νησί, την τοποθεσία, την κατάσταση και τα χαρακτηριστικά κάθε ακινήτου.

Επιβραδύνεται η άνοδος των τιμών στην Ελλάδα

Σε πανελλαδικό επίπεδο, τα στοιχεία του Spitogatos δείχνουν ότι η ανοδική πορεία των τιμών πώλησης κατοικιών συνεχίζεται, αλλά με πιο συγκρατημένο ρυθμό.

Συγκεκριμένα, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2026, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση, όταν την αντίστοιχη περίοδο του 2025 η αύξηση είχε φτάσει το 10%.

Αντίθετα, οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης παρέμειναν συνολικά αμετάβλητες σε πανελλαδικό επίπεδο, έπειτα από αύξηση 7,2% το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή παραμένουν σημαντικές, γεγονός που αναδεικνύει τις διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Η στεγαστική πρόκληση για τα νησιά

Η παρουσία των Κυκλάδων στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης αναδεικνύει και μια ευρύτερη διάσταση της στεγαστικής πραγματικότητας στα νησιά.

Σε περιοχές όπως η Νάξος, η Πάρος, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Σύρος, το ζήτημα της πρόσβασης σε προσιτή κατοικία αποκτά ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους εργαζομένους που αναζητούν στέγη.

Η υψηλή αξία των ακινήτων αποτελεί ένδειξη της ισχυρής θέσης των Κυκλάδων στην ελληνική αγορά κατοικίας, δημιουργώντας παράλληλα ερωτήματα για τις δυνατότητες απόκτησης ή μακροχρόνιας ενοικίασης κατοικίας από τα τοπικά νοικοκυριά.

Πρέπει, πάντως, να διευκρινιστεί ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν συνολικά τις Κυκλάδες και δεν παρουσιάζουν ξεχωριστές τιμές για κάθε νησί. Επομένως, δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για το ακριβές ύψος των τιμών στη Νάξο ή σε οποιοδήποτε άλλο νησί μεμονωμένα.

Το βέβαιο είναι ότι, ακόμη και με την επιβράδυνση της ανόδου των τιμών σε εθνικό επίπεδο, οι Κυκλάδες εξακολουθούν να αποτελούν μία από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας τόσο για την αγορά όσο και για την ενοικίαση κατοικίας.

Στοιχεία δείκτη τιμών SPI του Spitogatos, τρίτο τρίμηνο 2026


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!