Πόλος έλξης οι βίλες στα νησιά για ξένους αγοραστές

Η πώληση της Villa Allegria στη Μύκονο αντί 23 εκατ. ευρώ το φετινό καλοκαίρι, αποτελεί τη μεγαλύτερη σε αξία πώληση μεμονωμένης κατοικίας στην Ελλάδα, όντας μάλιστα τετραπλάσια σε σχέση με τη μέση αξία συναλλαγής στο «νησί των Ανέμων». Παράλληλα, η επιτυχία αυτή, η οποία θα πρέπει να πιστωθεί στο ελληνικό γραφείο του οίκου Sotheby’s, επιβεβαίωσε αυτό που επισημαίνουν πολλά στελέχη της αγοράς ακινήτων, ότι δηλαδή η Ελλάδα έχει μπει για τα καλά στον «χάρτη» του διεθνούς real estate και στον τομέα των πολυτελών ακινήτων, προσελκύοντας ένα διαφορετικό και πιο ευκατάστατο αγοραστικό κοινό, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Greece Sotheby’s International Realty ανέφερε ότι το 2022 φαίνεται πως θα είναι η καλύτερη χρονιά για τον τομέα των πολυτελών εξοχικών κατοικιών, με τις συναλλαγές να αγγίζουν ιστορικά υψηλό επίπεδο, σε περιοχές σταθερά υψηλής ζήτησης, όπως η Μύκονος, η Σύρος, η Κέρκυρα και η Λευκάδα. Πιο συγκεκριμένα, στο νησί της Σύρου καταγράφηκε φέτος η υψηλότερη σε αξία συναλλαγή στην ιστορία του νησιού με την πώληση, επίσης από τον οίκο Greece Sotheby’s International Realty, ενός ακινήτου για 3,7 εκατομμύρια ευρώ. Η συγκεκριμένη αξία συναλλαγής είναι περίπου τρεις φορές υψηλότερη από το μέσο επίπεδο deals αυτής της κλίμακας κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Αντίστοιχα στο νησί της Λευκάδας το ιστορικό ρεκόρ αξίας πώλησης πολυτελών κατοικιών, καταρρίφθηκε δις εντός του 2022, με συναλλαγές 4,1 και 5,4 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια εκ των οποίων μάλιστα καταγράφηκε και το μεγαλύτερο ποσό ανά τετραγωνικό μέτρο με την αξία του να διαμορφώνεται στα 16.700 ευρώ ανά τ.μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λευκάδα, οι συναλλαγές πολυτελών ακινήτων είναι ελάχιστες, με τις περισσότερες να κυμαίνονται στο όριο των 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και τα συγκεκριμένα ρεκόρ που σημειώθηκαν στο 2022 αντιπροσωπεύουν σχεδόν τριπλάσιες αξίες.

Στην ανάλυσή της, η Greece Sotheby’s International Realty αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, τη μεγαλύτερη ζήτηση εμφανίζουν η Κέρκυρα, η Μύκονος, η Αθηναϊκή Ριβιέρα, η Πάρος, η Ρόδος, ενώ έπονται η Τήνος, το κέντρο της Αθήνας, η Κρήτη, η Κέα (Τζια) και οι Παξοί. Σε επίπεδο χωρών προέλευσης, στην πρώτη θέση παρέμεινε και στο 2022 η Μεγάλη Βρετανία, με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να καταλαμβάνουν τη 2η και 3η θέση σε ζητήσεις, παρουσιάζοντας ωστόσο εξαιρετική δυναμική, αυξημένες κατά 76% και 74% αντίστοιχα έναντι της ίδιας περιόδου του 2021.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με στοιχεία του δικτύου μεσιτικών γραφείων Engel & Volkers, συγκριτικά με το 2021, φέτος παρατηρείται συνολική αύξηση της ζήτησης κατά 200%. Μεγάλο μέρος αυτής κατευθύνεται προς τα νησιά των Κυκλάδων και συνολικά στο Νότιο Αιγαίο, όπως επίσης και σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως η Πύλος στην Μεσσηνία και το Πόρτο Χέλι στην Αργολίδα. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται αφενός μεν στην επιστροφή των ξένων αγοραστών κι επενδυτών στην ελληνική αγορά, αφετέρου δε στην συνειδητοποίηση όλο και περισσότερων, ότι η ελληνική αγορά πολυτελών κατοικιών προσφέρει έναν εξαιρετικά δυσεύρετο συνδυασμό χαρακτηριστικών, που την καθιστά ιδιαίτερα ανταγωνιστική, συγκριτικά με άλλους προορισμούς, όπως π.χ. η Ιταλία, η Νότια Γαλλία και η Ισπανία.

Αυτός έχει να κάνει με την ύπαρξη ακινήτων πολύ υψηλών προδιαγραφών σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές, σε σχέση με περιοχές, όπως π.χ. το Σαν Τροπέ, ή το Μονακό.

Ταυτόχρονα, τα ακίνητα αυτών των χαρακτηριστικών στην Ελλάδα, προσφέρουν και πολύ υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας και δυνατότητας απομόνωσης (άρα και ασφάλειας), που επιζητεί αυτό το τμήμα των αγοραστών. Αν στα παραπάνω, προστεθούν το εξαιρετικό κλίμα και το ελληνικό τοπίο, δημιουργείται ένα μίγμα, που φέρνουν την χώρα στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται ουσιαστικά για μετουσίωση σε πράξη, των εκτιμήσεων που έκαναν καθ΄ όλη την διάρκεια των προηγούμενων ετών, στελέχη του κλάδου, ότι δηλαδή η Ελλάδα «πρέπει και μπορεί» να αποτελέσει βασικό προορισμό των Ultra High Net Worth Individuals (UHNWI), δηλαδή των δισεκατομμυριούχων που διαθέτουν ακίνητα σε δεκάδες περιοχές του κόσμου.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, στελέχη που ειδικεύονται στις πολυτελείς κατοικίες, εκτιμούν ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή αυτής της τάσης. Τα επόμενα χρόνια, με την συνδρομή και των επενδύσεων που θα γίνουν στο Ελληνικό, αναμένεται μια πολύ σημαντική εισροή ξένων αγοραστών πολυτελών κατοικιών.

powergame.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: