
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας με τροπολογία του αφαιρεί τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων από τους ιδιώτες γιατρούς, για λόγους «συγκράτησης της δαπάνης του ελληνικού Δημοσίου», σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση.
Όπως αναφέρει η τροπολογία, οι ανασφάλιστοι και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας. Παράλληλα, δικαιούνται νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η νοσηλευτική περίθαλψη παρέχεται μέσω των μονάδων υγείας του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των δημοτικών ιατρείων, η φαρμακευτική περίθαλψη παρέχεται από τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά φαρμακεία (φάρμακα υψηλού κόστους παρέχονται αποκλειστικά από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ).
Έτσι, πλέον δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων σε ανασφάλιστους έχουν μόνο οι γιατροί των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Όλα αυτά ήταν προγραμματισμένα να συμβούν από τις αρχές του 2022, όμως έχει δοθεί ακόμα μία παράταση αναφορικά με τη συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς.
Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε νέα παράταση συνταγογράφησης για ανασφάλιστους από ιδιώτες γιατρούς μέχρι τα τέλη Απριλίου, την ώρα που συνεχίζονται (και πληθαίνουν) οι αντιδράσεις του ιατρικού και πολιτικού κόσμου, ενώ νέα παρέμβαση έκανε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.
Όπως αναφέρει και το news4health.gr, κανονικά θα συνταγογραφούν ιδιώτες γιατροί σε ανασφάλιστους πολίτες, μέχρι την ολοκλήρωση της επεξεργασίας της λίστας, που θα περιλαμβάνει τις ομάδες πολιτών που θα εξαιρούνται του περιορισμού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, δίνεται παράταση έως τα τέλη Απριλίου στη δυνατότητα συνταγογράφησης στους ανασφάλιστους πολίτες από ιδιώτες γιατρούς, ενώ ξεκαθαρίζεται πως το μέτρο θα ισχύσει κανονικά.
Σρχικά η απόφαση για περιορισμό της συνταγογράφησης σε ανασφάλιστους μόνο σε δημόσιες δομές ήταν να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του έτους, όμως το Υπουργείο ανακοίνωνε νέες παρατάσεις και αναγνωρίζοντας την ανάγκη θέσπισης εξαιρέσεων από το μέτρο, ξεκίνησε να επεξεργάζεται τη σχετική λίστα.
Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr
Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube
Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com
Διαβάστε ακόμη:
- Μηδενική ανοχή στην υπονόμευση των υποδομών και την προσβολή της τοπικής κοινωνίας
- Ρυθμός και Κίνηση στη Μύκονο: Το Ετήσιο Showcase της Mykonos Dance Academy στο Γρυπάρειο
- Δωρεάν είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους το Σάββατο 18 Απριλίου
- Ανακαίνιση σπιτιού: Έρχεται νέο «Ανακαινίζω» με επιδότηση έως 95%
- Πότε έρχεται το «Emily in Paris» Ελλάδα; Αθήνα, Μύκονος και Σαντορίνη στα γυρίσματα της 6ης σεζόν!