Όλες οι αλλαγές στα… pass – Πότε θα γίνει η πληρωμή του Market Pass και του Youth Pass
Σε ισχύ είναι η τρίμηνη παράταση (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος) του Market Pass. Η πληρωμή του επιδόματος ακρίβειας αναμένεται να γίνει σε μια εφάπαξ καταβολή, εκτός απροόπτου στις αρχές του επόμενου μήνα.
το τέλος του μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα – μόνο για τους νέους δικαιούχους – για το Μarket Pass, ενώ ο Σεπτέμβριος δείχνει να είναι ο μήνας των πληρωμών, αφού εκτός από το επίδομα της ακρίβειας θα πληρωθεί και το Youth Pass για τους νέους που θα συμπληρώσουν τόσο το 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας τους.
Να σημειωθεί ότι όσοι ήδη έχουν λάβει το πρώτο μέρος από το επίδομα, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση εκ νέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που προκρίνεται αυτή την στιγμή, είναι να υπάρξει μία εφάπαξ πληρωμή για τους δικαιούχους του Market Pass, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε ή ίσως και λίγο αργότερα – αρχές Οκτωβρίου – τοποθετείται χρονικά και η καταβολή του Youth Pass, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ίσως δεν χρειαστεί να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για κάτι τέτοιο.
Όπως έχει γίνει γνωστό η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις νέες δηλώσεις εκτιμάται ότι θα ανοίξει στο τέλος Αυγούστου και σε αυτή θα μπαίνουν οι νέοι δικαιούχοι και όχι οι παλαιοί, αφού για αυτούς η διαδικασία θα είναι αυτοματοποιημένη και δεν θα χρειαστεί να κάνουν τίποτε απολύτως όσοι έχουν κάνει αιτήσεις από τον πρώτο κύκλο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικαιούχοι του νέου κύκλου για το Market Pass θα είναι περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά.
Τα γενικά χαρακτηριστικά του Market Pass για την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου του 2023, θα είναι ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη περίοδο και μοναδική διαφορά θα είναι ότι θα ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση του 2023, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.
Ποιες είναι οι διαφορές:
1. Αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του, είτε αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φορολογική δήλωση του 2023.
2. Σε περίπτωση που κάποιος έλαβε το Market Pass μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί αυτομάτως από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Ενημέρωση θα έχουν επίσης και οι παλαιοί δικαιούχοι που είναι εκ νέου δικαιούχοι.
Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.
Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).
Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.
Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.
To Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, θα το λάβουν οι 18άρηδες ενώ θα δοθεί αναδρομικά και σε όσους έχουν κλείσει τα 19.
Δικαιούχοι είναι όσοι έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022 έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν κωδικούς Taxisnet.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το «Σπίτι μου»
Mετά τον Δεκαπενταύγουστο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις στο βελτιωμένο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την παροχή επιδοτούμενων στεγαστικών δανείων σε νέους 25 έως 39 ετών με αλλαγές και περισσότερους δικαιούχους. Με αλλαγές και περισσότερους δικαιούχους αναμένεται να έρθει το νέο πρόγραμμα Σπίτι μου για φθηνά στεγαστικά δάνεια μετά τον 15Αυγουστο.
Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται απευθείας στις τράπεζες και εφόσον εγκριθούν, το 75% του δανείου χορηγείται άτοκα (επιδοτείται από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – ΔΥΠΑ), ενώ το υπόλοιπο 25% χορηγείται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σημαντική αλλαγή επέρχεται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου στους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στο νέο πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικών δανείων.
Το ελάχιστο εισόδημα που πρέπει να δηλώνει στην εφορία το νοικοκυριό είναι το ποσό των 10.000 ευρώ ωστόσο σε αυτό περιλαμβάνεται πλέον και το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει πραγματικό ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ και αν με τα τεκμήρια ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Όμως, πέραν του κατώτατου εισοδήματος (πραγματικού ή τεκμαρτού) υπάρχει και ανώτατο ποσό που δεν πρέπει να ξεπερνούν οι δικαιούχοι ανάλογα την οικογενειακή τους κατάσταση, δηλαδή αν είναι άγαμοι, έγγαμοι με ή χωρίς παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες κτλ..
Συγκεκριμένα, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα των άγαμων (πραγματικό ή τεκμαρτό) δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 16.000 ευρώ, των έγγαμων χωρίς παιδιά τις 24.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση οικογενειών με παιδιά το όριο εισοδήματος προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.
Για τα μονογονεϊκά νοικοκυριά, το ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί πέραν του πρώτου.
Άλλη σημαντική αλλαγή που επήλθε με τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου είναι ότι στην παλαιότητα του ακινήτου λαμβάνεται υπόψη το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας και όχι από την αποπεράτωσή του όπως ίσχυε στην πρώτη φάση του στεγαστικού προγράμματος και άφηνε πολλούς εκτός προγράμματος.
Η αξία του ακινήτου όπως απεικονίζεται στο συμβόλαιο δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 200.000 ευρώ και το εμβαδό τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Επίσης, όπως ορίζει η διάταξη του νόμου, στα τετραγωνικά μέτρα δεν προσμετρώνται αυτά που αποτυπώνονται στο συμβόλαιο αγοράς ως παραρτήματα – παρακολουθήματα, ενώ το ακίνητο που αποκτάται πρέπει να βρίσκεται εντός οικιστικής περιοχής, επί οικοδομής, η οποία κατά τον χρόνο της αγοράς, όπως αναγράφεται στο σχετικό συμβόλαιο, έχει παλαιότητα τουλάχιστον δεκαπέντε έτη από τον χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας.
Τα δάνεια που μπορούν να πάρουν οι νέοι είναι έως 150.000 ευρώ και καλύπτεται το 90% της αξίας του ακινήτου.
Έτσι, εάν ένας δικαιούχος έχει βρει μια κατοικία 200.000 ευρώ, θα μπορέσει να πάρει δάνειο έως 150.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ θα πρέπει να αποτελούν ίδια συμμετοχή του δικαιούχου.
Για μια κατοικία 100.000 ευρώ αντίστοιχα, ο δικαιούχος θα μπορεί να πάρει δάνειο 90.000 ευρώ, η ίδια συμμετοχή του περιορίζεται στις 10.000 ευρώ. Η δανειακή σύμβαση επιπλέον θα πρέπει να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών από την προέγκριση του δανείου. Η μέγιστη διάρκεια του δανείου είναι τα 30 έτη.
Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr
Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube
Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com
Διαβάστε ακόμη:
- MyCoast: Αυτοψίες σε Μύκονο, Πάρο, Θήρα, Νάξο, Τήνο και Άνδρο – Πως κυμάνθηκαν οι καταγγελίες
- Ο πιο στενός συνεργάτης του Τραμπ θα εορτάσει “τη νίκη του” με ένα μεγάλο πάρτι στην Μύκονο: Τον ενδιαφέρει η συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα ενέργειας…
- Golden Visa: Η ένταση στη Μέση Ανατολή φέρνει «εισβολή» επενδυτών από Λίβανο και Ιράν
- Elite League: Η Μύκονος πήρε τη ντερμπάρα με τον Ηρακλή!
- Θυρανοίξια Ιερού Ναού του Οσιομάρτυρος Εφραίμ στη Μύκονο