
Από την Ικαρία και τη Μύκονο μέχρι τη Ρόδο, τη Ζάκυνθο και τα Κύθηρα, οι έλεγχοι του ΔΕΔΔΗΕ αποκαλύπτουν μια σκοτεινή πραγματικότητα: οι ρευματοκλοπές στα νησιά έχουν λάβει διαστάσεις οργανωμένου φαινομένου, προσθέτοντας για φέτος στη λίστα του «μαύρου» ρεύματος 6.228 επιπλέον κλοπές σε σχέση με πέρυσι.
Μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, beach bars, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ μέχρι φούρνοι, ελαιοτριβεία και συσκευαστήρια) εντοπίζονται να κλέβουν ηλεκτρική ενέργεια, υπονομεύοντας την αγορά και μεταφέροντας το κόστος στους συνεπείς καταναλωτές.
Η διάσταση του φαινομένου
Μόνο το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2025 εντοπίστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, 15.554 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, 67% περισσότερες από πέρυσι που ήταν 9.326. Η ζημιά εκτιμάται σε 58,5 εκατ. ευρώ (από 34 εκατ. πέρυσι), ενώ οι εισπράξεις από πρόστιμα και διακανονισμούς ανέρχονται σε 27 εκατ. ευρώ (από 14,5 εκατ. το 2024).
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΑΕΥ) έχει κρούσει το καμπανάκι στον Διαχειριστή για τον εκτροχιασμό του φαινομένου, επιβάλλοντας σε ετήσια βάση πρόστιμα ύψους 6 εκατ., τα οποία έχει αποφασιστεί να διπλασιαστούν στην επόμενη ρυθμιστική περίοδο.
Η πολυετής οικονομική κρίση επέβαλλε αυξημένη ανοχή στο φαινόμενο, με την κλιμάκωση των ποσοστών να είναι χαρακτηριστική: μεταξύ 2012-2017 από το 5,4% που ήταν τα ποσοστά ρευματοκλοπής γιγαντώθηκαν στο 9,3%, τάση που συνεχίστηκε αυξημένη έως το 2021 λόγω COVID και εκτινάχθηκε στο 11,36% με την ενεργειακή κρίση. Πέρυσι παρατηρήθηκε μια μικρή αποκλιμάκωση στο 10,9%. Ωστόσο, ο δρόμος για σοβαρό μετριασμό παραμένει ανηφορικός παρότι τα μέτρα του ΔΕΔΔΗΕ αποδίδουν.

Στο στόχαστρο οι τουριστικοί προορισμοί
Οι εκστρατείες ελέγχου συνεχίστηκαν το καλοκαίρι σε Λευκάδα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κύθηρα και Χαλκιδική, με ποσοστά παραβατικότητας που κυμάνθηκαν από 10% έως 14%. Η εικόνα που προέκυψε προστίθεται στα ήδη ανησυχητικά στοιχεία για Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, όπου τα νούμερα έχουν χτυπήσει κόκκινο και αφορούν είτε διαπιστωμένα είτε πιθανολογούμενα κρούσματα.
Ο εντοπισμός και ο έλεγχος των παράνομων παρεμβάσεων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αυξημένη τεχνογνωσία των παραβατών που χρησιμοποιούν σύνθετες μεθόδους, καθώς και στην ευρεία γεωγραφική διασπορά των παρεμβάσεων. Στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι η κατάσταση επιδεινώνεται από τη δράση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, οι οποίες συστηματικά προσφέρουν «υπηρεσίες» ρευματοκλοπής, ιδιαίτερα σε επιχειρήσεις και περιοχές με υψηλή τουριστική κίνηση και με μικρές ταρίφες που αγγίζουν τα 100 ευρώ.
newmoney.gr
Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr
Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube
Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com
Διαβάστε ακόμη:
- Χρήστος Βερώνης: «Τα καλύτερα έρχονται» για τον αθλητισμό της Μυκόνου – Δέσμευση για θεσμική θωράκιση και νέες κορυφαίες διακρίσεις
- Το Mykonos Run να φέρνει στο νησί δρομείς κάθε επιπέδου
- Μύκονος- Περιστέρι 92-88: Ήταν… ανεμοστρόβιλος! (highlights)
- Το «Sun Princess» έδεσε με ασφάλεια στο λιμάνι του Τούρλου – 4.350 επιβάτες στο νησί
- Ζιάγκος:« Τα παιδιά αυτά και η ομάδα είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί στην επαγγελματική διαδρομή»