Σπουδαία ανακάλυψη: Αμερικανοί επιστήμονες θεράπευσαν γυναίκα από τον HIV

Τη θεραπεία του HIV για πρώτη φορά σε γυναίκα ασθενή, αναφέρει ότι πιθανώς κατόρθωσε να επιτύχει μια αμερικανική ερευνητική ομάδα. Στην 64χρονη, πραγματοποιήθηκε μεταμόσχευση μυελού των οστών από δότη που είχε φυσική ανοσία στον ιό που προκαλεί το AIDS.

Βασιζόμενοι σε προηγούμενες επιτυχίες, καθώς και αποτυχίες στον ερευνητικό τομέα για τη θεραπεία του HIV, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια επαναστατική μέθοδο μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων, με την οποία αναμένουν ότι θα μπορέσουν να επεκτείνουν τον αριθμό των ανθρώπων που θα είναι σε θέση να λάβουν την εν λόγω θεραπεία, σε αρκετές δεκάδες ετησίως.

Στο παρελθόν, τρεις άνδρες είχαν θεραπευτεί από τον ιό HIV, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται σε γυναίκα ασθενή. Το άτομο αυτό δεν ακολουθεί πλέον φαρμακευτική αγωγή και παραμένει ασυμπτωματική και υγιής, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως υπάρχουν επίσης δύο γυναίκες, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα έχει – με εξαιρετικό τρόπο – καταφέρει να νικήσει τον ιό.

Ο Carl Dieffenbach, διευθυντής του Τμήματος AIDS στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, ένα από τα πολλαπλά τμήματα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, που χρηματοδοτεί το ερευνητικό δίκτυο πίσω από τη νέα μελέτη, δήλωσε στο NBC ότι « οι επαναλαμβανόμενοι θρίαμβοι στη θεραπεία του HIV συνεχίζουν να προσφέρουν ελπίδα».

Το πρώτο άτομο που θεραπεύτηκε

Στην πρώτη περίπτωση αυτού που τελικά θεωρήθηκε ως επιτυχημένη θεραπεία κατά του HIV, οι ερευνητές θεράπευσαν τον Αμερικανό Timothy Ray Brown, που έπασχε από οξεία μυελογενή λευχαιμία (AML). Ο άνδρας, έλαβε μόσχευμα βλαστοκυττάρων από έναν δότη με μια σπάνια γενετική ανωμαλία. Η στρατηγική δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2008 και έκτοτε θεραπεύτηκαν άλλα δύο άτομα. Ωστόσο, η πρακτική έχει επίσης αποτύχει σε μια σειρά από άλλες δοκιμές.

Αυτή η θεραπευτική διαδικασία έχει σκοπό να αντικαταστήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου με ένα άλλο άτομο, θεραπεύοντας τον καρκίνο του ενώ ταυτόχρονα θεραπεύει τον HIV του. Πρώτον, οι γιατροί πρέπει να καταστρέψουν το αρχικό ανοσοποιητικό σύστημα με χημειοθεραπεία και μερικές φορές ακτινοβολία. Η ελπίδα είναι ότι αυτό καταστρέφει επίσης όσο το δυνατόν περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που εξακολουθούν να φιλοξενούν «αθόρυβα» τον HIV παρά την αποτελεσματική αντιρετροϊκή θεραπεία.

Στη συνέχεια, υπό την προϋπόθεση ότι τα μεταμοσχευμένα ανθεκτικά στον HIV κύτταρα εμβολιάζονται σωστά, νέα ιικά αντίγραφα που ενδέχεται να προκύψουν από τυχόν εναπομείναντα μολυσμένα κύτταρα δεν θα μπορούν να μολύνουν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Είναι ανήθικο», ωστόσο, τονίζουν οι ειδικοί, «να επιχειρείται η θεραπεία του HIV μέσω μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων – μια τοξική, μερικές φορές θανατηφόρα διαδικασία – σε οποιονδήποτε δεν πάσχει από δυνητικά θανατηφόρο καρκίνο ή άλλη πάθηση που τον καθιστά ήδη υποψήφιο για μια τόσο επικίνδυνη θεραπεία».

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!