
Το ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά του κορονοϊού και με τέταρτη δόση το καλοκαίρι εφόσον επικρατήσει η μετάλλαξη Ομικρον αφήνει ανοιχτό με δηλώσεις του ο συνιδρυτής της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του περιοδικού Der Spiegel, ο Ουγούρ Σαχίν εξηγεί ότι εάν τελικά επικρατήσει η Όμικρον, όλοι όσοι κάνουν τώρα την τρίτη δόση, το καλοκαίρι θα χρειαστούν και άλλη ενισχυτική δόση.
Εξήγησε μάλιστα ότι αυτός ο τέταρτος εμβολιασμός θα ήταν πραγματικά ενισχυτικός, μόνο εφόσον ο εμβολιασμός είναι τώρα πλήρης, δηλαδή με τρεις δόσεις. Ο τέταρτος εμβολιασμός θα μπορούσε μάλιστα να είναι προσαρμοσμένος στην συγκεκριμένη παραλλαγή, διευκρινίζει και διαβεβαιώνει πάντως ότι, εφόσον ήταν αναγκαίο, τεχνικά είναι εφικτό να παραχθούν ταυτόχρονα περισσότερα εμβόλια εναντίον διαφόρων παραλλαγών του κορονοϊού. «Αν χρειαζόταν , είμαι βέβαιος ότι θα μπορούσαμε να βρούμε μια εφαρμόσιμη λύση η οποία θα μας βοηθούσε να διαχειριστούμε καλύτερα την πανδημία», σημείωσε.
«Οι δύο δόσεις δεν θεωρούνται πλέον πλήρης εμβολιασμός»
Σε ό,τι αφορά το διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβεί μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης του εμβολίου, ο γερμανός επιστήμονας τονίζει ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει και για την Όμικρον οι δύο δόσεις δεν θεωρούνται πλέον πλήρης εμβολιασμός με επαρκή προστασία. «Εάν η Όμικρον συνεχίσει να εξαπλώνεται, επιστημονικά θα ήταν λογικό να προσφέρουμε ενισχυτικό εμβολιασμό έπειτα από μόλις τρεις μήνες. Αυτό γίνεται στη Βρετανία. Η απόφαση όμως δεν είναι δική μας. Το εμβόλιο θα παρείχε την καλύτερη δυνατή προστασία εάν όλοι ελάμβαναν ενισχυτική δόση μετά από τρεις μήνες από τον δεύτερο εμβολιασμό», επισημαίνει ο κ. Σαχίν.
Η σκέψη για τέταρτη δόση στην Ελλάδα
Το ενδεχόμενο της τέταρτης δόσης εξετάζεται και από τους Έλληνες επιστήμονες.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, διευκρίνισε πως μπορεί να μην έχει κλειδώσει η ημερομηνία για την τέταρτη δόση, όμως έχει αρχίσει η συζήτηση για τα άτομα που θα εμβολιαστούν πρώτα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δοθεί προτεραιότητα σε μεταμοσχευμένους και σε άτομα με χρόνια νοσήματα και βεβαρημένη υγεία, όπως καρκινοπαθείς, ανοσοκατασταλμένους κτλ., ενώ στη συνέχεια αναλόγως με την πορεία της πανδημίας, οι ειδικοί θα κρίνουν εάν πρέπει να γίνει στο γενικό πληθυσμό.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr
Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube
Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com
Διαβάστε ακόμη:
- Ζουγανέλης: «Με έχουν εντυπωσιάσει η μεθοδικότητα, η ταπεινότητα και η οργάνωση της Μυκόνου»
- Οι Μυκόνιοι τίμησαν τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Μανουήλ του Κρητός
- A Day With My Pet από το topetmou.gr: Εκδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα στις 3 Οκτωβρίου
- Εθελοντές εν δράσει: Νέα επιχείρηση καθαρισμού στη Μύκονο – «Καθαρή ανάσα» στη γειτονιά
- Φύλλο και φτερό κάνουν οι «αδιάφθοροι» την πολεοδομία Μυκόνου, απομακρύνθηκε ο προϊστάμενος