Γρηγόρης Τάσιος: Τα ελληνικά ξενοδοχεία έφτασαν φέτος τον τζίρο του 2019

Αρχές Οκτωβρίου και είναι ξεκάθαρο ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία φέτος έφτασαν τον τζίρο του 2019”, τονίζει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος. Την ίδια στιγμή κάποια πεντάστερα ξενοδοχεία σε συγκεκριμένες περιοχές ξεπέρασαν και τα μεγέθη του 2019, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Σε κάθε περίπτωση το 2022 είναι μια χρονιά μεταβατική σε σχέση με το λειτουργικό κόστος που είναι πολύ υψηλό, με αποτέλεσμα τα λειτουργικά κέρδη να είναι περιορισμένα για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Τάσιο. Στην παρέμβαση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρει πότε θα κατεβάσουν ρολά τα Resort της χώρας, ενώ δίνει και το στίγμα των δράσεων για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα που αποτελεί συνέργειες, κάτι που εξηγεί και ο κ. Τάσιος.

15 Οκτωβρίου το μοντέλο “Ήλιος και Θάλασσα” κατεβάζει ρολά

Αναφορικά με το χρόνο που φέτος θα κλείσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες, που βασίζονται στο μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” ο κ. Τάσιος σημείωσε ότι 15 Οκτωβρίου τα περισσότερα Resort θα κλείσουν τις πύλες τους. Ωστόσο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην Κρήτη, και στην Κεφαλονιά θα κλείσουν στις 30 Οκτωβρίου. Ωστόσο φέτος παραμένουν κάποια μεμονωμένα ξενοδοχεία ανοιχτά έως στις 10 Νοεμβρίου.

Μεγάλη προσπάθεια για επιμήκυνση του μοντέλου “ήλιος και θάλασσα” το 2023

Με το 2022 να έχει ήδη αφήσει το στίγμα του στην ελληνική τουριστική σκηνή, ήδη οι εμπλεκόμενοι με τα τουριστικά πράγματα έχουν ριχτεί στη “μάχη” του 2023. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΞ μαζί με το υπουργείο Τουρισμού έχει γινεί σαφές στο εξωτερικό ότι για το μοντέλο ήλιος και θάλασσα η χώρα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Τάσιος, υπάρχει διάθεση από Tour Operators και αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού να υποστηρίξουν αυτό το ενδεχόμενο. Βέβαια σε μικρότερο ποσοστό το μήνα Νοέμβριο, όπως διαγιγνώσκεται.

Η επιμήκυνση απαιτεί συνέργειες

Με φόντο τον πολυπόθητο στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ο κ. Τάσιος αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος της πολιτείας με την τοπική αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να οριοθετηθεί χρονικά η επιμήκυνση αλλά και σε ποιες περιοχές θα εξελιχθεί. Μάλιστα θα πρέπει να γίνει σαφές και τι κίνητρα θα δοθούν σε επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές τους επιπλέον μήνες. Μέτρα όπως η επιδότηση εργασίας και η μείωση των δημοτικών τελών κρίνονται απαραίτητα για ένα τέτοιο εγχείρημα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν κατόπιν τα ξενοδοχεία να προγραμματίσουν προσλήψεις για 7 και 8 μήνες.

Μιλώντας, εξάλλου, στο capital.gr ο κ.Τάσιος είπε για την εφετινή σεζόν:

“Το 2022 ήταν μια πολύ θετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό παρά τις διεθνείς εξελίξεις και εκτιμάται ότι θα σημειωθεί ρεκόρ εισπράξεων που θα προσεγγίσουν τα 19 δις. Όμως, για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων πρόκειται για μια μεταβατική χρονιά, καθώς έχουμε μια αύξηση από 30% έως και 40% ανά δωμάτιο- διανυκτέρευση στο λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων, σε συνδυασμό με υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν από την περίοδο της πανδημίας. Η μεγάλη εικόνα παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή στη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, ανάμεσα σε προορισμούς που διαθέτουν οργανωμένες δομές και σε άλλους που είναι λιγότερο δημοφιλείς”.

tornosnews.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: