«Βιαζόμαστε»: Το επικίνδυνο σενάριο που βάζει φρένο στο τέλος της πανδημίας

«Βόμβα» έριξε για την πορεία της πανδημίας και το τέλος στα μέτρα ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης. Στη Βρετανία, τονίζει, ήδη κυκλοφορεί η μετάλλαξη Delmicron.

Ο ίδιος, μιλώντας στο OPEN, προειδοποίησε ότι «βιαζόμαστε πάλι», την ώρα που η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει την πλήρη άρση των μέτρων στην Ελλάδα, στηρίζοντας την εισήγηση της κυβέρνησης και τον σχεδιασμό να κηρύξει το τέλος της πανδημίας.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια για το φετινό Πάσχα, κάτι που, όπως λέει, δεν θα έπρεπε να κάνουμε. Τόνισε δε πως υπάρχει μια «ανησυχητική πληροφορία» από τη Βρετανία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε… πισωγύρισμα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Βιαζόμαστε πάλι. Θα έπρεπε να κάνουμε ευχέλαιο για την πληροφορία που κυκλοφορεί από την Τρίτη και προέρχεται από την Αγγλία, χώρα που έχει από τα καλύτερα συστήματα επιτήρησης. Το βρετανικό σύστημα διαπίστωσε ότι στην Αγγλία υπάρχει ήδη η μετάλλαξη Deltacron. Είναι δηλαδή ο συνδυασμός της μετάλλαξης Δέλτα και της Όμικρον. Αυτόν δηλαδή που είχαν πει ότι βρήκαν στην Κύπρο και ήταν επιστημονικό λάθος».

Ακόμα, όπως εξήγησε, δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί αν είναι πιο επικίνδυνη από ότι οι άλλες δύο μεταλλάξεις ξεχωριστά.

«Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο μέρος της Δέλτα και ποιο μέρος της Όμικρον πήρε ο ιός, αλλά ανάλογα με το μέρος που πήρε θα εξαρτηθεί η επικινδυνότητά του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι να έχει την ταχύτητα διασποράς της Όμικρον και τη νοσηρότητα της Δέλτα.

Φόβοι για εκπλήξεις

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, ο ιός κρύβει εκπλήξεις και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

«Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η Όμικρον είναι πιο ήπια ή αν εκδηλώνεται ηπίως γιατί έχουμε εμβολιαστεί. Παρακολουθούμε μια δυσαναλογία μεταξύ κρουσμάτων, νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων. Έχουμε πολλά κρούσματα, ως αποτέλεσμα της διεισδυτικότητας της Όμικρον στην κοινωνία, λίγες νοσηλείες, λίγες διασωληνώσεις και ελπίζουμε και λίγους θανάτους. Είναι μια απαρχή ενδημικότητας».

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι μπορεί τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα, όμως «δεν θα αφήσουμε ποτέ πίσω μας τον κορονοϊό».

Και συμπλήρωσε:

«Θα είναι μια ενδημική νόσος, όπως είναι η γρίπη, ωστόσο ακόμα μας κρύβει εκπλήξεις. Η ενδημικότητα σημαίνει ότι θα έχουμε κρούσματα κατά καιρούς αλλά δεν θα αναστατώνουν την κοινωνία όπως τώρα. Θα ζούμε με τον ιό σε μια καινούργια κανονικότητα, που δεν θα είναι η ίδια με αυτήν που είχαμε πριν τον ιό».

Τι ανακοινώνεται σήμερα για Απόκριες, γήπεδα, εστίαση

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iEidiseis, στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή θα κάνει αποδεκτή την εισήγηση της κυβέρνησης για κατάργηση της απαγόρευσης των ορθίων στα μπαρ. Θετική αναμένεται να είναι στην πρόταση για αύξηση της χωρητικότητας των γηπέδων σε τουλάχιστον 50%, όπως επίσης και στην απελευθέρωση των σχολικών εκδρομών. Έτσι, το πρώτο βήμα της άρσης των μέτρων θα ισχύσει από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου.

Η μάσκα θα παραμείνει μέχρι τα τέλη του μήνα και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται τη μεθεπόμενη εβδομάδα να καταργηθεί στους εξωτερικούς χώρους.

Γιατί «σπάει» σε δύο στάδια η άρση μέτρων

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τάχθηκε σήμερα κατά του σεναρίου της άμεσης κι απόλυτης χαλάρωσης των μέτρων και εξήγησε γιατί. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αν πούμε “ελεύθερα στα γήπεδα”, σε 3 – 4 ματς θα έχει παραπάνω κόσμο διότι ο μέσος όρος των εισιτηρίων στη Σούπερ Λίγκα είναι κάτω από 1.000. Στα ντέρμπι θα υπάρχει συνωστισμός. Να κάνουμε “ελεύθερα” τα καρναβάλια και όρθιοι στα κέντρα, να βγάλουμε και τις μάσκες, θα μειωθεί πιο γρήγορα η επιδημία, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος».

«Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα» ξεκαθάρισε.

Σχετικά με το πότε θα βγάλουμε τη μάσκα, ο καθηγητής πνευμονολογίας είπε ότι εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε κοινωνίας και το ποσοστό εμβολιασμού. «Στις χώρες που αίρονται τα περισσότερα μέτρα οι άνω των 60 είναι όλοι εμβολιασμένοι, κι είναι αυτοί που προκαλούν το πρόβλημα. Οπότε και να κολλήσει ένας νεαρός που έχει δυο φορές εμβολιαστεί η πιθανότητα να κινδυνέψει είναι πολύ πολύ μικρή».

Για τη μάσκα διευκρίνισε πως «η υποχρεωτικότητα αφορά όταν υπάρχει κόσμος, όχι όταν είμαστε μόνοι μας. Με μια απόσταση το να πίνεις καφέ χωρίς μάσκα δεν είναι κακό σε εξωτερικό χώρο, η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρή».

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!